Vizyon ve Misyon

Vizyonumuz

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, işgal altındaki Doğu Türkistan’ın hukuki, tarihi ve medeni hak sahipleri olan Doğu Türkistan halkının uğradığı haksızlığa ve soykırıma karşı sarsılmaz dirençle Doğu Türkistan’daki ve yurt dışındaki tüm Doğu Türkistan’lıların insan haklarını savunmak için çalışacaktır. Derneğimizin amacı, 1949 yılında başlayan Çin komünist hükümeti işgalinin sonucunda Doğu Türkistan’da şimdiye kadar devam eden, kendi kaderini tayin etme ve bağımsızlık hakkı, demokratik haklar, özel mülkiyet hakkı, yaşama hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel hayatın korunması hakkı, dernek, sendika ve siyasi parti kurma hakkı, eğitim-öğretim hakkı, seçim ve seçilme hakkı, adil yargılanma hakkı, basın özgürlüğü ve fikri mülkiyet hakkı, inanç özgürlüğü, yerleşim ve seyahat özgürlüğü hakkı, işkence yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı gibi uluslararası hukuk ve uluslararası kuruluşlar tarafından ortaya konulan, onun gibi uluslararası sözleşmeleri kabul eden devletler tarafından kabul edilen, hukuki araç ve yollarla Doğu Türkistan ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlallerine karşı tüm çabamız ve imkanlarımızla hareket etmektir.

Misyonumuz

  • Doğu Türkistan’ın işgal edildiği ve halkının kendi topraklarında bağımsızlığını ilan etme hakkının olduğunu kantlamak, Doğu Türkistan’da yaşayan, işgal altındaki zulme uğrayan tüm halkların her türlü insan hakları ihlallerini izlemek, analiz etmek ve rapor hazırlamak.
  • Doğu Türkistan’da Çin hükümeti tarafından uygulanan insan hakları ihlalleri hakkında güvenilir kaynaklardan kaliteli bilimsel derleme, arşivleme, paylaşma ve ifşa etme.
  • Doğu Türkistan’daki güncel durumları her an takip ederek ve güncel uluslararası örgütleri, kurumları ve diğer Doğu Türkistan davasını merak edenlerin Doğu Türkistan’ın insan hakları ihlallerinden haberdar etmek ve bilgi alışverişi yapmak.
  • Doğu Türkistan halkının ebedi ve asli hakları olan kendi kaderini tayin etme ve bağımsızlığının gerçekleşmesi için uluslararası hukuk ve sözleşmeler temelinde çalışmak.
  • Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki insan hakları savunma kuruluşlarıyla beraber ortak çalışılabilecek konularda beraber çalışmak ve çalışma planları hazırlayarak beraber hareket etmek.
  • Doğu Türkistan’daki insan hakları hizmetlerinin uzmanlaşması, kaliteli olması için faydalı olan uluslararası konferans, basın toplantısı düzenleme ve eylem, yürüyüşlere yasal çerçevede katılmak.