Litvanya Çin’in Doğu Türkistan’daki Faaliyetlerini Soykırım Olarak Tanıdı

Litvanya Parlamentosu, Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğine dair kararı kabul etti. Uygurlara yönelik ağır insan hakları ihlallerini soykırım olarak tanıyan Litvanya, ABD, Kanada, Hollanda ve Birleşik Krallık’ın ardından bu kararı alan beşinci ülke oldu. Bu ülkeleri propaganda yapmakla itham ederek kınayan Pekin yönetimi ise iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

Litvanya’da bugün Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk kökenli halkları hedef alan insan hak ihlallerinin, soykırım olarak tanınması için oylama yapıldı. Reuters’ta paylaşılan habere göre, Litvanya Parlamentosu, Çin’in Uygur azınlığına yaptığı muameleyi “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısını kabul etti.
Litvanyalı milletvekilleri Birleşmiş Milletler’den (BM) toplama kamplarının soruşturulması çağrısında bulunmasını, Avrupa Komisyonu’ndan ise Pekin ile ilişkileri gözden geçirmesini istedi.
Litvanya Parlamentosu üyelerinin beşte üçü tarafından desteklenen kararın bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor. Karar çerçevesinde Çin’den Hong Kong’daki ulusal güvenlik yasasını kaldırması, gözlemcilerin Tibet’e girmesi ve ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmeleri de isteniyor.
1940-1991 yılları arasında Sovyet yönetimi altında bulunan Litvanya, Rusya ve Çin gibi Komünist ülkelere yönelik politikaların daha sert hatlar içermesi konusunda girişimlerde bulunuyor.
Geçen Mart’ta Litvanya, Çin’in kendi toprakları olarak gördüğü Tayvan’da bir ticaret ofisi açacağını açıklayarak Pekin’in tepkisini çekmişti.

EURONEWS, REUTERS

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest