Çin’in toplama kampları koşulsuz acil kapatmaya çağırıyoruz

Radio Free Asia’nın 09 Eylül yayınladığı haberine göre Doğu Türkistan’ın Aksu iline bağlı Uçturfan ilçesinde en az üç adet yeni “Toplama Kampı”nın olduğu tespit edilmiştir. Yapılan telefon röportajında konuşan yerel karakol memurunun itiraflarına göre, bu kamplarda 20.000 den fazla kişinin tutuklu olduğu belirtildi. Kamplardan en büyüğü İlçe merkezinden uzakta olan dağlık bölgede yer almaktadır. Memurun söylediklerine göre bu kampta en az 10.000 kişi tutulmaktadır. İkinci kamp ise “Dokuz Bulak” daki eski hapishane genişletilerek toplama kampına dönüştürülmüştür. Bu kampta da en az 5000 kişi tutuklanmaktadır. Üçüncü kamp ise Uçturfan Meslek lisesinden dönüştürülmüş olup, bu kampta da en az 5000 kişi tutulmaktadır.
BM 2018 yılında Doğu Türkistan’da 1 milyondan fazla Uygur’un toplama kampında tutuklu olduğunu açıklamıştı. Çin hükümeti ilk başta bu iddianın asılsız olduğunu söylese de uluslararası kuruluşların baskısı sonucu insanların tutuklandığını itiraf etmişti, ancak oranın “Meslek Edindirme Merkezi” olduğunu iddia etmişti.
Çin Dışişleri Bakanı Wangyi geçen haftadaki Avrupa ziyaretinde Doğu Türkistan’daki sözde eğitim kamplarının tamamıyla kapatıldığını söylemiş, ama yeniden tespit edilen bu kamplar Çin hükumetinin gerçeği gizlemek için yaptığı aldatmaca olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği olarak Çin’in söz konusu kampları koşulsuz acil kapatmasını, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kampların kapatılması için girişimde bulunmasını talep ediyoruz.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest